SK

MEDICÍNSKY

PORTÁL

online vzdelávanie na mieru

Dištančné medicínske
vzdelávanie a informácie
pre širokú verejnosť

Jún:

Aké jedlá jesť pred požitím alkoholu?

Obrázok mesiaca

Alkohol a jedlo


Je fakt, že alkohol môže s rovnováhou v našom tele robiť divy. Ak sa už rozhodneme piť, je dobré minimalizovať škody v našom tráviacom trakte. Výberom správnych jedál počas dňa pred pitím môžeme ovládnuť hlad, vyrovnať elektrolyty a znížiť niektoré nežiaduce účinky alkoholového opojenia.


Losos


Vieme, že losos je jedným z najlepších zdrojov omega-3 mastných kyselín. Niektoré štúdie naznačujú, že práve tieto kyseliny pomáhajú odčiniť škodlivé účinky alkoholu, napr. zápalové procesy v mozgu. Losos je bohatý i na proteíny, čo môže spomaliť absorpciu alkoholu.


Vajíčka


Vysoká nutričná hodnota a vysoký obsah bielkovín vajíčok spomaľujú absorpciu alkoholu tým, že spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka. Pocit sýtosti spôsobený bielkovinovým obsahom predchádza aj prejedaniu sa počas pitia alkoholu.


Banány


Plné vlákniny, banány sú excelentnou voľbou výživy pred pitím alkoholu, keďže sa vďaka nim pomalšie vstrebáva. Majú i vysoký obsah draslíka, ktorý pomáha udržiavať správnu rovnováhu elektrolytov.


Ovsené vločky


Sú skvelým zdrojom vlákniny a bielkovín, ktoré zasýtia a odľahčujú účinky alkoholu. Pomáhajú i regenerácii pečene vďaka obsahu horčíka, selénu a železa.



Grécky jogurt


Obsahuje prospešnú súhru bielkovín, tuku a sacharidov.


Batáty


Skvelý zdroj draslíka, prospešného pre elektrolytickú rovnováhu a taktiež komplexných karbohydrátov, ktoré zabraňujú absorpcii alkoholu.


Špargľa


Plná vitamínov a minerálov. Extrakt zo špargle podporuje aktivitu dvoch enzýmov, ktoré chránia bunky pečene pred poškodením. Obsahuje i mnoho antioxidantov, ktoré sú schopné zvrátiť účinky alkoholu.


Grapefruit


Plný vlákniny, vitamínov A a C. Obsahuje i naringenín a naringín, dva antioxidanty účinné proti poškodeniu pečene zabraňovaním ukladaniu tuku v pečeni.


Cvikla


Tzv. superjedlo. Štúdie na zvieratách ukázali, že cviklová šťava má ochranný účinok na bunky pečene a dokáže zvrátiť poškodenie buniek.


Na alkohol zodpovedne


Pite vždy len v malej miere a s rozumom. Umiernená konzumácia alkoholu má v určitých prípadoch i pozitívne zdravotné účinky. Opíjanie sa do opitosti však vedie k dlhodobým následkom na zdraví.




Zdroje:

The best foods to eat before drinking alcohol (msn.com)

10 Foods You Should Eat Before Drinking Alcohol (msn.com)

Ako piť s rozumom – Pi s rozumom

Berlina, s.r.o. | Tichá 31 | 811 02 Bratislava | +421 2 207 835 55 | medicinskyportal@berlina.sk

Hlasová stopa v článkoch bola vygenerovaná pomocou AI

Späť
zmeniť veľkosť písma zmeniť veľkosť písma
zväčšiť

Tento web používa súbory cookies. Viac o súboroch cookies » tu «. Zásady spracovania a ochrany osobných údajov spoločnosti Berlina, s.r.o. » tu «. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.