Dnes je svetový deň cestovín. Aj keď história hovorí, že cestoviny objavil na svojich potulkách svetom Marco Polo, predsa sa len história tejto pochutiny viaže so štvrtým storočím pred naším letopočtom. V hrobke z tohto storočia sa u Etruskov našlo to, čo dnes možno porovnať s cestovinami.
Cestoviny sú veľmi jednoduché jedlo, ktoré sa obyčajne vyrába z nekvaseného cesta, pridaním dvoch maximálne troch základných surovín: k vode sa primieša múka, vajcia - podľa potreby a pridá sa soľ.
Cesto sa spracuje, sformuje do plátov, vykrajuje, tvaruje sa do rôznych formiem alebo sa reže na mlynčeku na cestoviny. Dnes sa už do cestovín pridávajú rôzne plodiny: šošovica, fazuľa, múka sa nahrádza bezlepkovými variáciami, hľadajú sa alternatívy, ktoré by vedeli mlstným jazýčkom nielen ulahodiť, ale ľudom s rôznymi ochoreniami, či rôznymi typmi diétnych režimov umožniť ich konzumovať.
Jednoducho, cestoviny sú jedlo, ktoré je našou súčasťou od malička a pre našich susedov z Talianska tvoria základ ich preslávenej talianskej kuchyne.
Otázkou však ostáva, či cestoviny sú alebo nie sú zdraviu prospešné.
Z hľadiska obsahu látok, tvoria u cestovín základ sacharidy., naviac obsahujú vlákninu, ale aj bielkoviny. V prípade, že sú vyrábané z celozrnnej múky, obsahujú takmer dvojnásobok vlákniny. Pričom 100 gramov celozrnných cestovín obsahuje až jednu tretinu vlákniny, ktorá je potrebná pre dospelého jedinca. Naviac cestoviny obsahujú stopové množstvo minerálov, vápnika, horčíka, železa, zinku a vitamín B. Ako samy vidíte, pre naše zdravie sú rozhodne prospešné. V rozumnej miere môžu byť nielen vynikajúcim obedom ale aj večerou pre celú rodinu. Môžete si ich pripraviť naslano, nasladko, môžeme ich podávať ako prílohu, alebo v podobe hlavného jedla. Zopár receptov nájdete aj u nás na Medicínskom Portáli v časti recepty. Odporúčame: užite si dnešný deň cestovín, nájdite si medzi nimi tie, ktoré sú pre Vaše zdravie prospešné a pripravte si nielen chutné jedlo, ale si aj užite príjemné chvíle s ľuďmi, ktorých máte radi.