Umývanie
rúk je jedným z najlepších spôsobov, ako chrániť seba a svoju rodinu pred
ochorením (a tým nemyslíme iba ochorenie SARS-CoV-2). Zistite, kedy a ako by
ste si mali umývať ruky, aby ste zostali zdraví.1
Ako
sa šíria choroboplodné zárodky?
Umývanie
rúk vás udrží zdravých a zabráni šíreniu respiračných a hnačkových infekcií z
jednej osoby na druhú. Baktérie a vírusy sa môžu šíriť z iných ľudí alebo
povrchov, keď:
· sa dotýkate svojich očí, nosa a úst neumytými
rukami
· pripravujete alebo jete jedlo neumytými rukami
· sa dotýkate kontaminovaného povrchu alebo
predmetov
· si vysmrkáte nos, zakašlete alebo kýchnete do
rúk a potom sa dotýkate rúk alebo bežných predmetov iných ľudí
Kľúčové
časy na umývanie rúk
Pomôcť
sebe a svojim blízkym zostať zdraví môžete tým, že si budete často umývať ruky,
najmä v týchto kľúčových situáciách, keď je pravdepodobné, že rozšírite zárodky,
ktoré spôsobujú (aj) závažné ochorenia:
ü Pred, počas a po príprave jedla
ü Pred a po jedle
ü Pred a po starostlivosti o niekoho doma
chorého na zvracanie alebo hnačku
ü Pred a po ošetrení porezania alebo poranenia
ü Po použití toalety
ü Po prebaľovaní alebo upratovaní po dieťati,
ktoré používalo toaletu
ü Po smrkaní z nosa, kašľaní alebo kýchaní
ü Po dotyku so zvieraťom, krmiva pre zvieratá
alebo so živočíšnym odpadom
ü Po manipulácii s krmivom pre domáce zvieratá
alebo s „pamlskami“ pre domáce zvieratá
ü Po dotyku s odpadkami
Pokyny
pre zoznam najdôležitejších časov na umývanie rúk boli vyvinuté na základe
údajov z mnohých štúdií.2-7
Umývanie
rúk je ľahké a je to jeden z najúčinnejších spôsobov, ako zabrániť šíreniu patogénov.
Čisté ruky môžu zabrániť šíreniu mikróbov z jednej osoby na druhú a v celej
komunite - od vášho domova a pracoviska po zariadenia starostlivosti o deti a
nemocnice.
Vždy
postupujte podľa týchto piatich krokov.
1. Ruky si navlhčite čistou tečúcou vodou (teplou
alebo studenou), vypnite kohútik a naneste mydlo.
2. Ruky si zopnite trením o mydlo. Zhrbte ruky,
medzi prstami a pod nechtami.
3. Vydrhnite si ruky najmenej 20 sekúnd.
Potrebujete časovač? Pískajte pieseň „Happy Birthday“ od začiatku do konca
dvakrát.
4. Dobre si opláchnite ruky pod čistou tečúcou
vodou.
5. Osušte si ruky čistým uterákom alebo ich
osušte na vzduchu.
Ak
mydlo a voda nie sú ľahko dostupné, môžete použiť dezinfekčný prostriedok na
ruky na báze alkoholu, ktorý obsahuje najmenej 60% alkoholu. Podľa štítku
produktu zistíte, aký obsah alkoholu daný dezinfekčný prostriedok má.
Sanitazéry
môžu v mnohých situáciách rýchlo znížiť počet choroboplodných zárodkov na
rukách. Avšak!
· Sanitazéry nezbavujú všetkých druhov patogénov.
· Dezinfekčné prostriedky na ruky nemusia byť
také účinné, keď sú ruky viditeľne špinavé alebo mastné.
· Dezinfekčné prostriedky na ruky nemusia
odstrániť z rúk škodlivé chemikálie, ako sú pesticídy a ťažké kovy.
Ako
používať dezinfekciu rúk?
Naneste
gélový produkt na dlaň jednej ruky (správne množstvo si prečítajte na štítku). Ruky
si potom trite o seba. Gél potierajte po všetkých povrchoch rúk a prstov, až
kým nebudú vaše ruky suché. To by malo trvať asi 20 sekúnd.
Povedomie
o hygiene rúk si pripomíname každý rok 5. mája ako Svetový deň.
Zdroje:
1. When and How to Wash Your
Hands. 2020. Centres of disease control and prevention.
2. Luby SP et al. 2005. Effect
of handwashing on child health: a randomised controlled trial.external icon
Lancet. 366:225-33.
3. Carrico AR. Et al. 2013.
The environmental cost of misinformation: why the recommendation to use
elevated temperatures for handwashing is problematicexternal icon. Int J Consum
Stud. 37(4):433-41.
4. Michaels B. et al. 2002. Water
temperature as a factor in handwashing efficacy.external icon Food Service
Technology. 2:139-49.
5. Luby SP. Et al. 2004.
Effect of intensive handwashing promotion on childhood diarrhea in high-risk
communities in Pakistan: a randomized controlled trial.external icon
JAMA.;291(21):2547-54.
6. Hoque BA. 2003. Handwashing
practices and challenges in Bangladesh.external icon Int J Environ Health
Res.13:S81-7.
7. McGinley KJ. et al. 1988. Composition
and density of microflora in the subungual space of the hand.external icon J
Clin Microbiol. 26(5): 950–3.